Kentekenplaten vermist, wat nu? Kun je de auto wel verkopen?


In Nederland wordt de uitgifte van kentekenplaten geregeld en gecontroleerd door het RDW, de RijksDienst voor het Wegverkeer. Voor het goed kunnen controleren van deze afgifte is de Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten, oftewel GAIK opgezet.

De zogenaamde GAIK kentekenplaten zijn voorzien van unieke codes en echtheidskenmerken waardoor achteraf eenvoudig is te controleren of de kentekenplaat wel echt is. In principe vallen alle kentekenplaten die voorzien zijn van het blauwe deel aan de linkerzijde met daarin een Nederlands vlaggetje in dit systeem uitgegeven. Doordat het vlaggetje op de kentekenplaat staat hoef je nu ook geen aparte NL sticker meer te voeren.

De enige uitzondering hierop zijn de 18.2 Amerikaanse kentekenplaten. Een vereiste hiervoor is dat dit op kenteken deel 1a vermeld staat via de tekst "kenteken plaat model 18.2 toegestaan". Ook klassiekers met blauwe kentekenplaten hoeven niet aan de GAIK plicht te voldoen.

Kentekenplaat kwijt, wat nu?

Als er nog nooit GAIK platen bij een auto zijn afgegeven dan kun je bij officiƫle kentekenplaat fabrikanten, meestal zijn dit automaterialen bedrijven zoals de Brezan te herkennen aan een RDW schild, nieuwe kentekenplaten bestellen na het tonen van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel 1a en 1b.

Als de GAIK kentekenplaat kwijt is dan moet je eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen, dit kan rechtstreeks op de website van het RDW (www.RDW.nl) of bij een TNT postagentschap met RDW formulier 345. Met dit nieuwe kentekenbewijs kun je nieuwe platen bestellen. Als je de platen en de kentekenpapieren kwijt bent moet je ook aangifte doen bij de politie.

Kentekenplaat onleesbaar of beschadigd

Als de kentekenplaat beschadigd is dan kun je die bij een kentekenplaat fabrikant omruilen voor een nieuwe kentekenplaat. Hierbij toon je het legitimatiebewijs en lever je de beschadigde kentekenplaat in. De oude kentekenplaat wordt door hun vernietigd.

Duplicaat code auto
Het kentekennummer van de auto blijft altijd hetzelfde, wel krijgt een nieuw kentekenbewijs een opvolgend nummer. Dit wordt de duplicaatcode genoemd. Het eerste kentekenbewijs krijgt nummer 00, de volgende 01, etc. Dit volgnummer wordt ook op de kentekenplaat gedrukt boven het eerste liggende streepje. Kan ik nog rijden na vermissing of diefstal van de kentekenplaten?

Tijdelijke kentekenplaten
Als u de kentekenplaten kwijt bent en in afwachting bent van een nieuw kentekenbewijs dan kunt u tijdelijke platen laten fabriceren (wit met zwarte letters, zonder het EU-symbool, zonder NL-teken met een een beperkte geldigheidsduur en een maandnummer.) door een kentekenplaat fabrikant. Ook ontvangt u een witte plaat als u bijvoorbeeld een plaat nodig heeft voor een fietsendrager of lichte aanhanger. Deze witte platen kunt u onbeperkt bijbestellen.

Auto verkopen en papieren of kentekenplaten ontbreken

Het is lastig om een auto te verkopen waarvan de papieren en/of kentekenplaten ontbreken. Aan het woord Vincent Stevens van de autoinkoop site www.ikwilvanmijnautoaf.nl “Auto’s waarvan de papieren of kentekenplaten niet in orde zijn kun je niet verkopen. Eerst dien je de papieren voor elkaar te maken en daarna kun je de auto pas leveren. Het aanvragen van nieuwe kentekenpapieren via de website van het RDW neemt tegenwoordig maar enkele dagen in beslag”.