AutoVerkopenTips.nl: Hoe voorkom je dat je een gestolen auto koopt?

Hoe voorkom je dat je een omgekatte auto koopt? De Dienst Wegverkeer (RDW) heeft een checklist voor mensen die een tweedehands wagen willen kopen bij een particulier.

Identificatie
Kan je de verkoper identificeren? Let op als de verkoper een mobiel telefoonnummer gebruikt. Mogelijk is de verkoper dan achteraf niet meer te achterhalen. Vraag bij twijfel of de verkoper zich kan legitimeren. Maak een afspraak bij de verkoper thuis, niet bij je eigen huis of ergens anders. Bekijk de auto bij daglicht. Laat de eigenaar van de auto de bediening van de auto uitleggen. Hij zou er goed mee bekend moeten zijn.

Eigenaar
Wees er zeker van dat de verkoper de eigenaar is van de auto. Vraag naar het kentekenbewijs en controleer of de gegevens kloppen met de auto en met die van de tenaamstelling. De gegevens van deel 1b (is oud deel 2) moeten gelijk zijn aan legitimatiegegevens van de verkoper. Het kentekenbewijs moet compleet zijn: deel 1a, deel 1b en deel 2 en voorzien zijn van een watermerk. Vergelijk het kentekenbewijs met een ander kentekenbewijs. Controleer ook of het chassisnummer en identiteitsplaatje van de auto overeenkomen met de gegevens op het kentekenbewijs.

Sporen van diefstal
Controleer de wagen op diefstalschade aan bijvoorbeeld de deuren, het contactslot, het chassisnummer en identiteitsplaatje. Controleer of er graveringen van het kenteken in de ruiten aanwezig zijn en of die kloppen met het kenteken op de auto. Als de ruitgravering is verwijderd of niet compleet, is de zaak niet te vertrouwen.
Sleutels

Gestolen auto's worden meestal niet met de originele sleutels of centrale deurvergrendeling (afstandbediening) geleverd. Controleer met de gekregen sleutel beide voorportieren en wees er zeker van dat die werkt. Controleer ook de centrale deurvergrendeling met de afstandbediening, als je die gekregen hebt. Als de sleutels nieuw zijn of er te mooi uitzien voor een auto met een dergelijke kilometerstand, is dat een aanwijzing dat er misschien iets fout zit.

Aankoopbewijs
Vraag de verkoper om het oorspronkelijke aankoopbewijs en controleer het onderhoudsboekje met de kilometertellerstand. Vraag ook naar het APK keuringsrapport bij een auto ouder dan 3 jaar. Je kan technische gegevens van de auto controleren op de site van het RDW. Controleer ook of het voertuig als gestolen is geregistreerd. Vraag altijd om de Nationale Auto Pas, daarmee kan je controleren of de kilometerstand klopt. Je kan daarvoor terecht bij alle autobedrijven die zijn aangesloten bij de BOVAG, bij ANWB-keuringsstations en bij de overige deelnemers van de Stichting Nationale Auto Pas.
Niet onder druk

Voordat je de auto betaalt, moet je eerst op het postkantoor het voertuig op jouw naam laten zetten. Als er op het postkantoor problemen voordoen bij de tenaamstelling, ga dan niet verder met de koop. Wees zeker van je zaak voordat je koopt. Als je twijfelt, loop dan weg. Laat je nooit onder druk zetten om een beslissing te nemen. Ga niet in op de smoes: "Stuur mij het vrijwaringsbewijs maar op." Accepteer het ook niet als iemand een auto namens een ander verkoopt. Vraag om een bankrekeningnummer en controleer of de gegevens overeenkomen met het legitimatiebewijs van de verkoper. Betaal niet contant.

Veilig een auto verkopen? Kies dan ook voor de verkoop aan een RDW erkend officieel autobedrijf. Dat kan nu eenvoudig online via de auto verkopen site ikwilvanmijnautoaf.nl. Het grote voordeel is dat u de auto hier anoniem verkoopt zodat niet iedereen kan zien wie de auto aanbiedt. Dit verkleint de kans op bijvoorbeeld diefstal.

Bekijk hier de video