Een autobemiddelaar. Is dat wel een goed idee?

Steeds meer bedrijven richten zich op het bemiddelen bij de verkoop van auto's en caravans. Dat ook deze manier van werken gevaar met zich meebrengt zal niemand verbazen. Onlangs werden bijna 50 consumenten de dupe die met een bemiddelaar in zee gingen. Waar moet je op letter als je de auto wilt verkopen via een autobemiddelaar?

Gisteravond was er een item op Tros Opgelicht over mensen die de dupe werden van een bemiddelaar. Bij het in opdracht te koop zetten van een caravan of auto moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden om een correcte afwikkeling te garanderen. Als je dat niet doet dan kun je als verkopende partij achterblijven met een flinke financiële kater.

Pas op met autobemiddelaars
Naast bemiddelaars bij de verkoop van caravans verschijnen er ook steeds meer zogenaamde autobemiddelaars. Deze autobemiddelaars nemen auto's in consignatie met als doel deze voor de eigenaar te verkopen. Het grote probleem is als er financiële problemen ontstaan bij de autobemiddelaar. Deze problemen doen zich met name voor als het object fysiek op het terrein van de bemiddelaar aanwezig is en/of deze het object hebben gevrijwaard.

Bodembeslag
Als er financiële problemen zijn dan kan de fiscus een bodembeslag opleggen. Dit betekend dat de fiscus beslag kan leggen op alle zaken die zich op het terrein van de onderneming bevinden. Hierdoor kunnen de eigenaren van de objecten die zich in consignatie bevinden flink benadeelt worden.

Het bodemrecht kenmerkt zich doordat de fiscus geen rekening hoeft te houden met de eigendomsrechten van de eigenaar. Het bodemrecht breekt als het ware door het eigendomsrecht heen. Wel heeft diegene die eigendomsrechten claimt de mogelijkheid om een bezwaarschrift bij de fiscus in te dienen, maar dan moet bij de echte eigenaar van de caravan of auto wel bekend zijn dat de fiscus bodembeslag heeft gelegd.

In de praktijk blijkt dat de eigenaar vaak veel te laat verneemt dat er problemen zijn en er door de fiscus bodembeslag is gelegd.

Kentekenbewijs
Met het kentekenbewijs kan de auto-eigenaar aantonen dat hij de echte eigenaar is. Het gevaar is dan ook helemaal groot als de bemiddelaar ook het volledige kentekenbewijs in zijn bezit heeft. Als het kenteken ook nog eens over is geschreven op de bemiddelaar (het zogenaamde vrijwaren) dan heeft de echte eigenaar helemaal zijn rechten verspeelt.

Dit overschrijven van het kentekenbewijs kan alleen gebeuren als de bemiddelaar ook het overschrijvingsbewijs in zijn bezit heeft. Geef deze dan ook alleen maar af als de auto of caravan door de bemiddelaar verkocht is er de bemiddelaar op het zelfde moment het geld aan betaald. Geef geen moment eerder het volledige kentekenbewijs af! Ook het vrijwaren van een auto of caravan zorgt ervoor dat het eigendomsrecht over gaat naar de bemiddelaar, dus dit moet men altijd zien te voorkomen.

Eigendomsrecht bij faillissement
Niet alleen bij het uitoefenen van het bodemrecht door de fiscus ontstaan er problemen, ook als er geen fiscus bij het faillissement betrokken is dan zal bij een gevrijwaard kenteken de curator uitgaan van het geldige eigendomsrecht van het bedrijf dat in de problemen is gekomen. Ook in dat geval vist de rechtmatige eigenaar achter het net.

Vrijwaring
Het nadeel als de auto niet gevrijwaard is door de bemiddelaar is dat de verkopende partij nog wel aansprakelijk blijft voor de verzekering en de houderschapsbelasting. De auto schorsen kan dan een goede oplossing zijn. Spreek dan wel af met de bemiddelaar, en laat dit ook contractueel vastleggen, dat deze aansprakelijk is voor alle risico's en eventuele boetes als er toch met de auto op de openbare weg wordt gereden.

Auto verkopen contract
Leg ook op voorhand al vast wat de commissie zal zijn voor de bemiddeling, welke kosten er voor de inname en het reconditioneren wordt gerekend en wat de kosten zijn als de auto uit de verkoop wordt gehaald. Wie is er aansprakelijk voor de schade als er tijdens een proefrit schade wordt gereden of als de auto tijdens het verblijf bij de bemiddelaar wordt gestolen of beschadigt? Wees ook duidelijk over de minimale opbrengst en overleg met de bemiddelaar of dit reëel is.

Financiële positie autobemiddelaar
Ga tot slot op voorhand na wat de financiële positie is van het bedrijf dat de rol van bemiddelaar speelt. Vaak is er al enige financiële druk waardoor de showroom niet gevuld kan worden met auto's die uit eigen kapitaal worden gefinancierd. Ook zal er een hoge vraagprijs voorgesteld worden om op die manier de showroom goed gevuld te houden,.

De autobemiddelaar met een zwakke financiële positie is er dan niet bij gebaat de auto snel te verkopen. Mooie en dure auto's in de showroom geven hem namelijk de uitstraling van het solvabel bedrijf terwijl deze auto’s in feite door de echte eigenaren worden gefinancierd. Bij de Kamer van Koophandel kan men de jaarcijfers opvragen van een bedrijf. Dit zijn wel verouderde cijfers maar geven vaak wel een goed beeld over bijvoorbeeld het eigen vermogen en de winstgevendheid van het bedrijf.

Ook het aantal gebruikte auto’s dat een autobedrijf zelf in bezit heeft (niet die in consignatie staan) geeft een goed idee. Als er geldtekort is dan worden vaak als eerste gebruikte auto’s geliquideerd om de rekeningen te voldoen. De gaten in de showroom probeert men dan vaak weer te vullen met consignatie-auto’s.

Online autobemiddeling
Een alternatieve en veilige manier om je auto snel via een autobemiddelaar te verkopen is er ook. Via autoinkoop websites zoals www.ikwilvanmijnautoaf.nl wordt er aan de hand van een uitgebreide omschrijving online een koper gezocht. Bij deze site is deze koper altijd een goedgekeurd officieel autobedrijf waardoor een correcte afwikkeling wordt gegarandeerd.

In dit geval is er bij de overdracht direct boter bij de vis en ontvangt men direct een contante betaling en een officiële RDW vrijwaring. Een bijkomend voordeel is dat bij deze site de commissie wordt betaald door de kopende partij en de verkoop dus geheel gratis is voor de verkoper.

Snel zaken doen
Een nadeel bij directe inkoop door een autobedrijf kan zijn dat de auto misschien iets minder opbrengt dan de consument in eerste instantie hoopt. Een auto die te koop staat kost echter ook geld. De APK loopt langzaam af, de auto wordt ouder, door stilstand ontstaan er vaak gebreken aan de remmen, banden, rubber onderdelen en uitlaat. Ook lopen de kosten voor verzekering en houderschapsbelasting vaak door en moet er op een of andere manier geadverteerd worden.

Meer zaken waar je op moet letten als je een auto wilt verkopen kun je vinden op AutoVerkopenTips.nl.