Importeren auto's erg populair, maar hoe verkoop je de inruil auto?



In 2010 weren er meer dan 100.000 auto's naar Nederland geïmporteerd vanuit het buitenland. En in de eerste twee maanden van 2011 zijn het er bijna 10.000. Dit geeft al aan dat het importeren van een auto erg interessant kan zijn, maar wat doe je met je inruilauto. Die kun je niet inruilen en die auto zul je dus zelf moeten verkopen.

De 100.000 auto's die in 2010 zijn geïmporteerd kwamen vooral uit Duitsland (60 duizend exemplaren). Maar ook vanuit België, de USA, en Zwitserland werden er flink wat auto's geïmporteerd.

Wanneer auto importeren?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een auto te importeren. Het aanbod in Nederland is natuurlijk relatief beperkt. Er zijn iets van 8 miljoen auto's in Nederland terwijl er bijvoorbeeld in Duitsland meer dan 44 miljoen rondrijden. Dus heb je ook qua gebruikte auto's iets meer keuze. Dit geld met name voor bijzondere youngtimers en klassiekers.

Doordat er in Nederland veel BPM wordt geheven op opties, zijn de auto's in Nederland vaak relatief karig uitgerust. In bijvoorbeeld Duitsland zie je veel meer auto's die met alle mogelijke opties zijn uitgerust. As je dus op zoek bent naar een full options exemplaar, dan kun je vaak beter in het buitenland zoeken.

Sommige modellen worden niet in Nederland verkocht maar wordt wel grijs geïmporteerd. Voorbeelden hiervan zijn de Buick Enclave en GMC Acadia. Deze zijn niet officieel in Nederland leverbaar, maar er zijn wel kopers voor in Nederland. Deze worden veel vanuit de USA geïmporteerd.

BPM bij import
Bij het op Nederlands kenteken zetten van een buitenlands voertuig moet de auto in Nederland goedgekeurd worden door het RDW en moet er BPM aangifte gedaan worden. Er zijn gelukkig verschillende bedrijven die hier hulp voor aanbieden. De kosten kunnen echter behoorlijk oplopen.

Zoek maar eens het kenteken op van een vergelijkbare Nederlandse auto en controleer bij het RDW wat er aan nieuwe BPM op zat. Kijk op de afbeelding voor de BPM afschrijvingstabel die de BPM afschrijving per maand laat zien, zodat je kunt uitrekenen wat er nog aan BPM afgedragen moet worden bij import.

Gebruikte auto zoeken
Het zoeken van een interessante auto in het buitenland kan op verschillende websites. In de USA kun je makkelijk zoeken op Cars.com. In Duitsland staat er veel aanbod op Mobile.de. Op autoscout24.nl kun je als optie aangeven dat je in heel Europa kunt zoeken. Vergelijk de prijs inclusief BPM altijd even met de auto's die je in Nederland te koop ziet staan op bijvoorbeeld gaspedaal.nl.

Pas op voor oplichters
Ga er wel van uit dat als een auto echt heel goedkoop is er eigenlijk altijd wel wat mee aan de hand is, er zijn veel oplichters actief! Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het ook echt te mooi om waar te zijn. Geef liever E 1.000 meer uit voor een auto die bij een officiële dealer staat om te voorkomen dat je het geld kwijt bent.

Gebruikte auto verkopen
Het volgende probleem als je een auto in het buitenland ziet staan is dat je de eigen inruilauto niet in kunt ruilen. Dit is gelukkig snel op te vangen door de auto te laten taxeren via autoinkoop sites zoals de autoinkoop site ikwilvanmijnautoaf.nl en de auto verkopen site VerkopenAuto.nl.

Via deze autoverkoop sites kun je de auto gratis en vrijblijvend laten taxeren door een netwerk van 1.572 aangesloten officiële en erkende autoinkopers. Deze autotaxateurs zien uitsluitend de gegevens van de auto, de gegevens van de aanbieder blijven vertrouwelijk. Na het ontvangen van het bod kan men de auto met een druk op de knop verkopen en de afhandeling kan doorgaans binnen 24 uur plaatsvinden. Een veilig en snelle manier van auto verkopen.

Conclusie
Aan het importeren van een auto zitten dus nogal wat haken en ogen. Als het voordeel echter groot genoeg is of je wilt een keer een echt speciale auto, dan kun je de stap een keer nemen. Gezien de cijfers ben je zeker niet de eerste.



Meer nieuws over het importeren van auto's is te vinden op AutoVerkopenTips.nl.